WordPress napaka podatkovne zbirke: [Table './zanssi2_zanssi/zans_wfHits' is marked as crashed and should be repaired]
SHOW FULL COLUMNS FROM `zans_wfHits`

Lekcija 1: Kaj je ameriški nogomet

Mala šola ameriškega nogometa (1)

Kaj je ameriški nogomet? Šport, ki ga pogosto vidimo v ameriških filmih a marsikomu ni jasno, kaj točno na igrišču počnejo igralci. Ameriški nogomet je najbolj popularen šport v ZDA in eden izmed najhitreje razvijajočih športov v Sloveniji. S ciljem približati šport vsem, tako najmlajšim nadebudnim športnikom, kot staršem, prijateljem, sorodnikom in vsem, ki jih zanima šport pa se z njem še niso imeli priložnost spoznati, predstavljamo serijo prispevkov “Mala šola ameriškega nogometa”.

In kje začeti kar se tiče načina igre in pravil ameriškega nogometa? Na začetku seveda, z grobimi osnovami.

Kakor pri vsakem športu, so tudi pri ameriškem nogometu pravila, ki določujejo kaj je igralcem dovoljeno in kaj ni. Če imajo košarkaši cilj zadeti koš ter nogometaši zadeti nasprotnikov gol in svojega obraniti, imajo igralci ameriškega nogometa cilj doseči touchdown. In čeprav se imenuje nogomet, je brcanje žoge z nogo v igri bolj redkost, prevladujejo namreč tek in podaje. Ameriški nogomet je sicer razdeljen na dve različici, kontaktno (tackle) in nekontaktno (flag). In ja, tudi v Sloveniji je možnost izbirati med obema različicama.

Igrišče ameriškega nogometa meri cca. 49 metrov (160 feet) v širino in 91,5 metrov (100 yards) v dolžino, na obeh koncih pa sta še end zone (končna cona), ki igrišče na vsaki strani še podaljša za približno 9 metrov (30 feet) ter gol. Skupna dolžina igrišča je tako cca. 110 metrov. Igrišče je polno črt, ki označujejo razdalje in sicer ena črta za vsakih 5 yardov. Igralci po igrišču napredujejo s tekom in podajami proti nasprotnikovi končni coni. Cilj igre je torej osvajanje nasprotnikovega ozemlja, ki vodi v doseganje točk. Igra je razdeljena na četrtine – igra se 4 krat po 15 minut. In ne, ni vsega skupaj konec v 1 uri, saj je vmes kar precejšnje število premorov in tako tekma lahko traja tudi več kot 3 ure.

Ekipo na igrišču sestavlja 11 igralcev. Igralce je mogoče menjati neomejeno, ekipa pa je razdeljena še na dodatne podekipe, in sicer na ekipe obrambnih igralcev, napadalcev in tudi posebnih igralcev, ti so običajno zadolženi za doseganje golov, predaje žoge, itd. Vsi igralci imajo na dresih zabeleženo svojo številko od 1 do 99 in običajno tudi priimek.

O tem kdo bo imel prvi v posesti žogo odloči met kovanca, na to pa je na vrsti začetek igre, ki se začne s tako imenovanim kick off-om. To pomeni, da igralec ekipe, ki v prvi igra v obrambi, brcne oziroma preda žogo na stran ekipe, ki napada.

Cilj igre je z napadalno ekipo spraviti žogo v končno cono mimo nasprotnikove obrambne ekipe. Ekipe morajo v štirih poizkusih napredovati vsaj 10 jardov, pa naj si bo s podajami ali pa s tekom, ter si tako priboriti nove štiri poskuse in se pomikati bližje in bližje proti nasprotnikovi končni coni. Cilj je doseči touchdown (uspešno zaključena podaja ali tek v nasprotnikovo končno cono), ki ekipi prinese 6 točk oziroma field goal (strel na gol), ki prinese 3 točke. Obramba lahko napadalca ustavi tako, da ga zbije na tla, pri flag različici ameriškega nogometa pa tako, da napadalcu z žogo ukrade zastavico. Ko obramba uspešno zaustavi napadalno ekipo se igra ustavi, napad pa nadaljuje igro iz mesta kjer je bil ustavljen, če seveda še ima na voljo dovolj poskusov.  Pa vendar touchdown in field goal nista edina načina kako priti do točk – tu je še PAT (point after touchdown), ki se običajno imenuje tudi extra point, potem imamo še safety, two-point conversion, itd. (več o različnih oblikah doseganja točk v eni izmed prihodnjih lekcij).

Preveč informacij naenkrat? Vabimo vas k spoznavanju ameriškega nogometa, ki ni navadno prerivanje igralcev na igrišču, ampak je zelo dobro koordiniran šport, ki ga sestavlja tudi ogromno taktike. Mi se bomo potrudili in razložili način igre, pravila in vse malenkosti, ki spadajo k ameriškem nogometu, na Vas pa je, da si vzamete nekaj časa za spoznavanje tega pestrega športa in obljubim Vam, na koncu boste igro ameriškega nogometa spremljali z užitkom in veseljem. Kdo ve, mogoče se kdo od Vas odloči in se v ameriškem nogometu tudi preizkusi sam in se vanj zaljubi kakor smo se vsi, ki v Sloveniji prispevamo k rasti tega še dokaj nepoznanega športa. Spremljajte nas.

 

Piše: Jasmina Rasinec (Mustangs Ljubljana)

 

Web Design BangladeshBangladesh Online Market

WordPress napaka podatkovne zbirke: [Table './zanssi2_zanssi/zans_wfHits' is marked as crashed and should be repaired]
SHOW FULL COLUMNS FROM `zans_wfHits`