Intervju: Robert Fišer [Maribor Generals]

2
1) Bliža se člansko državno prvenstvo, kakšni so občutki? kako tekmovanja na državnem nivoju vplivajo na sam razvoj ameriškega nogometa v Sloveniji 

Ja, pred vrati sezona, ki bo v marsikaterem pogledu prelomna za ameriški nogomet v Sloveniji. Prvič po sezoni 2009/2010 bodo v državnem prvenstvu ponovno nastopala 4 slovenska moštva,kar je gotovo korak v pravo smer. Kvalitetno državno prvenstvo je gotovo osnova za razvoj športa pri nas.

2) Kateri je najpomembnejši uspeh za vaš klub v pretekli sezoni? Kakšni so vaši cilji v 2016?

Največji uspeh pretekle sezone je gotovo AAFL Threepeat oziroma tretji zaporedni naslov mednarodne lige Alpe Adria Football League, ki smo ga junija osvojili v Zagrebu. Ker smo želeli stopiti stopničko višje pa smo se odločili, da potrkamo na vrata severnih sosedov, ki imajo res izjemno organizirano prvenstvo in bogato tradicijo ameriškega nogometa. Avstrijci so nas povabili v Division 2, kjer nas letos čaka 8 tekem rednega dela. Cilj je uvrstitev v končnico, kjer je potem možno vse, še bolj pomembno pa je to, da poberemo znanje avstrijskih klubov in naredimo korak naprej tudi v organizacijskem smislu.Po sezoni pa bo čas za uradni zagon druge ekipe, v sodelovanju s pobratenim klubom Slovenska Bistrica Werewolves, kar nam bo, skupaj s flag ekipama obeh klubov, zagotovilo igralski kader za prihodnost.

3 ) Kaj ti je najbolj všeč pri ameriškem nogometu v Sloveniji in kaj te moti?

Najbolj mi je gotovo všeč povezanost med soigralci in sodelavci v klubu, predvsem tistimi, ki v delovanje kluba vložijo toliko truda kot sam. Pri tem nastanejo vezi, ki presegajo ameriški nogomet in to je res nekaj posebnega. Najbolj pa me moti mentaliteta ljudi, ki jim gre napredek – ali pa morda že samo obstoj – ameriškega nogometa v nos in s svojim ozkogledim ravnanjem onemogočajo ali pa vsaj ovirajo aktivno športno udejstvovanje mladih.

4 ) Katerega slovenskega športnika bi si želeli v svoji ekipi in zakaj?

Slovenska javnost se nekako ne more naveličati Petra Prevca, tako da bi bilo zelo koristno imeti nekoga tako popularnega v naših vrstah. To bi gotovo povečalo prepoznavnost kluba in tudi odprlo precej vrat oziroma možnosti pri dogovarjanju glede pogojev treningov in tekem v našem mestu. Upam pa, da zna brcati žogo, saj ga na drugo pozicijo kot kickerja ali punterja ne bi upal postaviti. Gotovo pa bi lahko s svojim pristopom do treningov pomagal pri razvoju naših članov. Poleg tega pa je Prevc že znan podpornik mariborskih nogometašev, tako da bi se počutil kar domače.

16990097322_00098a0bac_o (Large)

5) Kakšna je tvoja izkušnja z reakcijo Slovencev, ko omeniš, da igraš Ameriški nogomet?

Odvisno na koga naletiš. Nekateri sploh ne vejo kaj to je, nekateri ne vedo, da se to igra pri nas, drugi pa šport dobro poznajo in z zanimanjem povprašajo, kdaj nas lahko pridejo pogledat. Prepoznavnost se gotovo veča, z rednimi tekmami državnega prvenstva se bo ta trend gotovo nadaljeval.

6) Tvoj odziv ko ti nekdo reče “a ti pa ragbi igraš”?

Včasih sem se na to reagiral precej burno, sedaj več ne. Se je zgodilo tudi,da je kdo mislil tudi, da se temu reče baseball. Tisti, ki na splošno spremljajo šport vedo, da se ameriški nogomet pri nas igra, se razvija in da je prisoten tudi v Mariboru. Prepričan sem, da bo tega zamenjavanja športov vedno manj.

Je pa treba priznati, da tudi sam ne bi ločil kakšnih narodnozabavnih ansamblov, ker tega pač ne spremljam, nekomu bi se pa to zdelo samoumevno. Podobna stvar.

7) Če bi imeli jutri na računu budget ekipe, ki igra v NFL; kaj bi bila prva stvar, ki bi jo izboljšali za svoj klub?

V prvem planu bi bil stadion oziroma igrišče specifično za ameriški nogomet, z vso potrebno infrastrukturo za res kvalitetne treninge. Pa seveda strokovni kader, ki ga trenutno v klubu sestavljamo igralci – akvitni in tisti, ki so končali z igranjem pred kratkim.

Gotovo pa bi bila ena izmed prvih misli ob takšnem dodatku na klubsku račun – kako hitro se bodo pri nas oglasili iz FURS-a. Ampak bi bile to sladke skrbi.

8) Kdaj bo prvi Slovenec zaigral v NFL ligi?

Glede na to, da se ameriški nogomet pri nas razvija v pravo smer, predvsem pri uvajanju mladih selekcij, so se možnosti za to neznantno povečale. Slovenski športniki so že študirali v ZDA, samo vprašanje časa je, kdaj bo kakšen izmed teh tudi velik talent flag ali tackle footballa, ki bo na kakšni unverzi potem postal walk-on igralec. Možnosti imajo gotovo boljše, kot smo jih imeli pred leti mi, prepričan sem, da bo to možnost v naslednjih 10. letih tudi kdo izkoristil.

9 ) Kje vidiš ameriški nogomet v Sloveniji čez 10 let?

Državno prvenstvo bo imelo vsaj 6 ali 8 klubov. Želim pa si tudi, da bodo igralci več pomena in časti posvetili igranju za reprezentanco. Sam si štejem v največji ponos, da sem lahko z dresom z državnim grbom in soigralci iz drugih klubov zastopal slovenske barve. Žal mi je le, da nismo imeli priložnosti za tekmo na domačih tleh.

zmaga_vsDevils_clanek
10 ) Kaj ti je najbolj všeč v vlogi trenerja?

Sam svoje vloge ne bi opisal kot trener. Sem podajalec in kapetan ekipe, ampak to samo po sebi še ne pomeni nič. Pomembno je to, kar narediš na igrišču in izven njega za korist kluba. Sam do kluba čutim odgovornost, ki pa se je z odhodom trenerja na šolanje v ZDA še povečala in porazdelila med tiste igralce, ki imamo največ izkušenj. Že prej smo večino treningov opravili brez trenerja, tokrat bomo na preizkušnji celotno sezono. Kako nam bo to uspelo pa bomo videli že ta vikend, ter nato skoraj vsak vikend do konca sezona v juliju. Gotovo bo to najbolj naporna sezona v zgodovini kluba Maribor Generals. In komaj čakamo.

Web Design BangladeshBangladesh Online Market