Intervju: Matic Pirnat (Domžale Tigers)

Ekipe ameriškega nogometa v Sloveniji se pospešeno pripravljajo na približujoča tekmovanja tako v državnem prvenstvu kot mednarodnih ligah. Prve tekme bodo na sporedu že v prihodnjih tednih. Na Zvezi za ameriški nogomet smo se odločili pred pričetkom prvenstev opraviti intervjuje z glavnimi trenerji največjih slovenskih klubov, ki bodo v sezoni 2016 sodelovali v ZANS državnem prvenstvu. Z Maticom Pirnatom, glavnim trenerjem Domžale Tigers smo se pogovarjali na odprtem treningu v sredo, 16. marca. Zaupal nam je kakšna so pričakovanja ekipe v sezoni 2016, kako gleda na razvoj ameriškega nogometa v Sloveniji in kako gleda na razvoj športa v prihodnosti.
Matic P1

1) Bliža se člansko državno prvenstvo, kakšni so občutki, pričakovanja? Kako tekmovanja na državnem nivoju vplivajo na sam razvoj ameriškega nogometa v Sloveniji ?

Mislim, da bomo konkurečni. Predvsem so pričakovanja glede naše igre – želimo igrati tehnično dober ameriški nogomet ter igrati kot enotna in povezana ekipa. Izkušnje so nam bolj pomembne kot same zmage ali porazi. Glede na izkušnje in pripravljenost fantov pa mislim da bomo v državnem prvenstvu konkurenčni ostalim slovenskim ekipam.

Sam vpliv tekmovanj na državnem nivoju za razvoj ameriškega nogometa je zelo pomemben element za razvoj športa. Dober vpliv imajo tudi zdrava rivalstva in konkurenčnost med klubi. Nenazadnje tudi glede nižjih stroškov ter hkrati bolj dostopen za publiko, lokalno skupnost in tudi igralce kot če so tekme v tujini.

2) Kateri je najpomembnejši uspeh za vaš klub v pretekli sezoni? Kakšni so vaši cilji v 2016?

Kar se tiče tackle ekipe je definitivno največji uspeh prepričljiva zmaga v 2 slovenski ligi, ter sama zelo povezana igra, kar je tudi naš cilj v prihajajoči sezoni, kjer si želimo suverenih predstav v 1. ligi državnega prvenstva.

Glede našega kluba pa je predvsem pomemben tudi naš mladinski pogon, kar me še posebej navdušuje. Za prihodnost je zelo pomembno imeti močno bazo mladih igralcev, ki že imajo nekaj let izkušenj iz mladinskih kategorij in na tem gradimo tudi v klubu Domžale Tigers.

3) Omenil si mladinski pogon. Kako se dopolnjuje tackle football in flag football? Imate kontinuiteto ali sta to ločeni zadevi ?

Tigersi imamo kontinuiteto, imamo enake koncepte v sami igri od mlajših selekcij naprej kar igralcem omogoča lažje napredovanje in vključevanje v višje selekcije. Igralci tako spoznavajo šport in njegove koncepte v napadu, obrambi, itd. in tako lažje napredujejo ter so z časom pripravljeni na vstop v višje kategorije.

maticp2
4) V ameriški nogomet pogosto vstopajo športnik, ki že imajo ozadje iz nekaterih drugih športov. Kateri športi so najbolj primerni za igralca ameriškega nogometa, po izkušnjah vašega kluba ter iz katerih športov izhajajo igralci ?

Ameriški nogomet je vsestranski, zahteva celega športnika. Najbolj primerni so kontaktni športi, kot so: rokomet, košarka, hokej…Konec koncev pa, če je igralec dober športnik, ter ima veselje do tega, se lahko hitro vključi v šport in se nauči specifičnih znanj ameriškega nogometa.

5) Kakšna je vaša izkušnja kluba v lokalnem okolju z reakcijo na ameriški nogomet?

Počasi gradimo skupnost okoli kluba, sam odziv lokalne skupnosti se odvija pozitivno, preko lokalnih medijev, sorodnikov, prijateljev, staršev, občine in prav tako podjetnikov. Vedno večja je ozaveščenost o klubu in o športu ameriškega nogometa nasploh.

6) Še veliko ljudi zamenjuje rugby in ameriški nogomet ?

V bistvu ne, mogoče še starejša populacija, mlajša je pa že precej informirana in pozna razliko.

7) Če bi imel jutri na računu budget ekipe, ki igra v ligi NFL, kaj bi bila prva stvar, ki bi jo izboljšal za svoj klub ?
…smeh 🙂

Predvsem tri najbolj pomembne stvari : da bi imel klub svoje igrišče, ter s tem možnost uporabe kadarkoli, brez prilagajanja drugim klubov in tako omogočiš najboljšo skrb za igralce. Pomembno je vlaganje v trenerje in razvoj strukturiranega dela z igralci. izpostavil bi tudi boljšo infrastrukturo nasploh ter predvsem za treniranje fizične pripravljenosti in videoanalizo tekem.

8) Katerega vrhunskega slovenskega športnika bi si želel v svoji ekipi ?

Verjetno kak Filip Flisar je dovolj norc za naš šport, rokometaše iz Celja in pa kakšnega dobrega metalca kopija ali diska.

maticp3

9) Kje vidiš ameriški nogomet v Sloveniji čez 10 let ?

Mislim, da se bo par ekip super razvilo, prva slovenska liga bo na zelo visokem nivoju, ker bodo ekipe druga drugo prisilile do tega. Ameriški nogomet pa bo ravno tako prisoten tudi po celi Sloveniji (tako rekreativno kot tudi profesionalno), ter postal eden izmed nasploh popularnih športov. Kot sam šport je izjemno zanimiv, ko spoznaš pravila te seveda še posebej premami.

10) Je realno, da bi kak slovenec igral v profesionalni ameriški ligi NFL?
Je, ampak je predvsem pomembna genetika, brez tega ne moreš igrati v NFL, tam so sami elitni športniki. V Sloveniji jih je sicer veliko, problem je samo, če se odloči, kako trenira in seveda, da ga že dovolj zgodaj opazijo.
Web Design BangladeshBangladesh Online Market